wtorek, 12 maja 2020

BURGERY Z BURAK脫W



 Mam dla Was co艣 przepysznego, musicie spr贸bowa膰!



100-120g suchej czerwonej soczewicy
100-120g ugotowanej kaszy jaglanej
Du偶y upieczony (ugotowany) burak
Kilka 艂y偶ek m膮ki gryczanej (lub innej ale gryczana zdrowsza 馃槉)
2 niewielkie czerwone cebule
Ma艂a gar艣膰 p艂atk贸w lnianych lub mielonego siemienia lnianego
Niewielki p臋czek pietruszki
S贸l
Curry, majeranek
Bulion warzywny do ugotowania kaszy

Soczewice gotujemy, szklimy cebul臋, jak wystygnie mieszamy z soczewic膮, kasz膮 jaglan膮, burakiem startym na grubych oczkach, m膮k膮, p艂atkami lnianymi i przyprawami.
Formujemy burgery, uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Burgery pieczemy w temp. 200 stopni przez 30 min. Po kwadransie przek艂adamy na drug膮 stron臋 – maja by膰 zarumienione z obydwu stron.

Taaadaaaamm 馃槂 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz