Poni偶ej tzw. szybka pi艂ka :)
Wbrew pozorom ciasto robi si臋 bardzo szybko i jest naprawd臋 dobre!
Przepis posiadam od kilku dobrych lat ale sk膮d go mam nie pami臋tam, wa偶ne 偶e pycha.
No to lecimy
Potrzebne:
1,5 kg jab艂ek
200g mas艂a lub dobrej margaryny do pieczenia np. Kasi
1 艂y偶ka proszku do pieczenia
3 szkl m膮ki
1,5 szkl cukru
5 jajek
1 艂y偶ka bu艂ki tartej
1 艂y偶ka cynamonu
Ciasto:
Mas艂o miksujemy z 0,5 szkl cukru, dodajemy 偶贸艂tka i dalej miksujemy, dodajemy m膮k臋 z proszkiem i zagniatamy ciasto. odk艂adamy do lod贸wki 1/4 ciasta, reszt膮 wyklejamy blach臋 i nak艂uwamy je widelcem - jak ka偶de kruche ciasto ;)
Jab艂ka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w 艣redni膮 kostk臋, dodajemy bu艂k臋 tart膮 i cynamon - mieszamy. Tak膮 mieszank臋 wysypujemy na ciasto i kruszymy na ni膮 po艂ow臋 tej ma艂ej ilo艣ci kt贸r膮 schowali艣my do lod贸wki.
Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli i pod koniec dodajemy szklank臋 cukru (mo偶na troch臋 mniej), tak ubit膮 pian臋 wyk艂adamy na jab艂ka a wierzch kruszymy reszt臋 cista.
Wrzucamy to wszystko do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 min. uwa偶ajcie na g贸rn膮 grza艂k臋 偶eby Wam si臋 piana nie spali艂a ;)
I tyle, smacznego 馃槂
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz